Er wordt al jaren over gesteggeld, maar nu is de kogel eindelijk door de kerk: er komt geen treinverbinding tussen Nijmegen en het Duitse Kleve. De Provincie Gelderland heeft het project afgeblazen, de provincie vindt het herstel van de huidige spoorlijn te duur en het verwachte aantal reizigers te laag.

De Vereniging voor Innovatief Euregionaal Vervoer (VIEV) diende vorig jaar nog een petitie bij de provincie in om de spoorverbinding tussen Nijmegen en Kleve nieuw leven in te blazen. Bijna 1400 mensen zetten hun handtekening onder deze petitie. De binnenstad van Kleve is een populaire winkelbestemming onder Nederlanders en ook voor studenten van de Hochschule Rhein-Waal zou een snelle verbinding tussen Kleve en Nijmegen geen overbodig luxe zijn. Nu zijn reizigers zonder auto afhankelijk van de busverbinding Emmerich-Kleve-Nijmegen.

De Provincie Gelderland laat echter weten geen brood te zien in herstel van de oude spoorlijn. Uit onderzoek blijkt dat er 116 miljoen euro nodig is om de lijn te herstellen. Daarnaast verwacht de provincie een exploitatietekort van 1,4 miljoen euro omdat er te weinig reizigers van de spoorlijn gebruik zullen maken, laat Omroep Gelderland weten.

Beter openbaar vervoer in grensregio

Wel wil de provincie het openbaar vervoer in de grensstreek verbeteren door de buslijn Emmerich-Kleve-Nijmegen vanaf 2018 vaker in te zetten. Tussen Aalten en Bocholt gaat als proef een bus rijden van een Duitse vervoermaatschappij. Ook wil de provincie de trein tussen Amsterdam-Apeldoorn-Berlijn sneller en vaker per dag laten rijden.

X