Grensgemeente Westerwolde wil ook in Nederland btw-verlaging

Grensgemeente Westerwolde wil ook in Nederland btw-verlaging

Ten gevolge van de coronacrisis werd in Duitsland per 1 juli de btw verlaagd: het hoge tarief is van 19 naar 16 procent gegaan, het lage tarief van 7 naar 5 procent. Ondernemers in de Nederlandse grensregio’s vrezen omzetverliezen. Zo ook in de Groningse grensgemeente Westerwolde. De gemeenteraad wil zich daarom ervoor inzetten om ook in Nederland de btw tijdelijk verlaagd te krijgen.

Volgens Klaas Buigel, VVD-raadslid in de Groningse gemeente, kan de Duitse btw-verlaging wel eens negatief uitpakken voor ondernemers aan de Nederlandse kant van de grens. “Mensen hier steken nu wellicht sneller de grens over voor hun boodschappen, benzine tanken of een grote aankoop. Andersom komen er nu wellicht minder Duitsers hiernaartoe.”

Het raadslid heeft daarom binnen de gemeenteraad een motie op tafel gelegd, die naar het kabinet gestuurd zal worden. Ook alle andere gemeenten aan de Duitse grens zullen de motie ontvangen, net als grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden, zoals de Eems-Dollard Regio.

Lees verder bij het Dagblad van het Noorden.

X