Heiligdomsvaart Susteren zet in op meer euregionale samenwerking

Heiligdomsvaart Susteren zet in op meer euregionale samenwerking
Foto: (c) Stichting Heiligdomsvaart Susteren

De Heiligdomsvaart in Susteren kent dit jaar een nieuwigheid: de grensoverschrijdende samenwerking die Susteren al heel wat jaren kent met de Heiligdomsvaart van Maastricht, de Kroningsfeesten in Tongeren en de Virga Jessefeesten in Hasselt wordt uitgebreid. Vanaf dit jaar treedt namelijk ook de Heiligdomsvaart van Aken toe tot het samenwerkingsverband. Dat vertelde Harry Lempens, voorzitter van de Heiligdomsvaart, in het programma ‘EuregioToer’ bij Streekomroep Bie Os. 

Daarmee ontstaat er nu een samenwerking in drie landen. Bij deze samenwerking ondersteunen de vier plaatsen elkaar door middel van ervaringen en promotie en nemen tevens deel aan elkaars vieringen. Deze vinden normaliter in elke gemeente om de zeven jaar plaats; dit jaar vindt de Heiligdomsvaart in Susteren plaats en start op 26 augustus.

Vurige wens 

De wens om Aken bij de samenwerking te betrekken bestond al langer. Deze stad is volgens Lempens toch de kern van de Heiligdomsvaarten. Leden van het Domkapitel van Aken zijn de afgelopen tijd al aanwezig geweest bij de voorbereidingen in Susteren en zullen ook acte de présence geven bij de reliekenommegang op zondag 4 september.

Coronapandemie

Normaal gesproken had de Heiligdomsvaart van Aken net als die van Susteren afgelopen jaar moeten plaatsvinden, maar Aken heeft de viering vanwege de coronapandemie twee jaar verplaatst. Deze wordt nu in 2023 gehouden. Susteren heeft besloten om het originele schema aan te houden. De eerstvolgende Heiligdomsvaart zal daarom plaatsvinden in 2028. Maastricht is in 2025 aan de beurt, Tongeren in 2023 en Hasselt in 2024.

Kaartverkoop

Foto: (c) Stichting Heiligdomsvaart Susteren

Tijdens het interview in ‘EuregioToer’ toonde de voorzitter zich tevreden over de kaartverkoop. Drie van de tien openluchtvoorstellingen van het spel ‘Weerlicht der Eeuwen’ zijn inmiddels uitverkocht. “Het is echter onze ervaring dat de grootste verkoop in de weken voor de aanvang van de Heiligdomsvaart plaatsvindt”, aldus Lempens.

X