“Ik hoop dat de grens die bij bedrijven tussen de oren zit, wegvalt”

“Ik hoop dat de grens die bij bedrijven tussen de oren zit, wegvalt”

De gemeente Enschede goes east: de grootste stad van Overijssel wil de banden aanhalen met de Duitse buren. Sinds anderhalf jaar is er daarom bij de gemeente een ‘Duitslandteam’ actief. Dit team zet zich in voor meer samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het gebied van economie, arbeid en onderwijs. Iedere maand verschijnt er een artikel over het Duitslandteam op AHA24x7. Na de aftrap door projectleider Peter Schildkamp, is dit keer accountmanager Elize Radema aan de beurt.

Een verbinder. Zo laat de rol van Elize zich het beste omschrijven. Ze is accountmanager Internationale Bedrijvigheid bij het Ondernemersloket Enschede en heeft door haar vorige baan als manager MKB Twente een groot netwerk opgebouwd. En juist dat netwerk is voor haar rol erg belangrijk. “Ik breng Euregionale bedrijven samen. Ontmoeten, faciliteren, elkaar leren kennen… Vooral bij Duitsers is dit laatste erg belangrijk. Elkaar in de ogen kijken, een biertje drinken, vertrouwen opbouwen. Pas daarna komt het zaken doen. Ik probeer momenten te creëren waarop ondernemers elkaar kunnen ontmoeten. Dat doe ik door zelf naar ze toe te gaan of door bijeenkomsten, beurzen, etc. te bezoeken waar veel ondernemers zijn. Ondernemers moeten ondernemen, die faciliterende rol is dus erg belangrijk.”

Elkaar ontmoeten op de Hannover Messe
Op 28 april vertrekt Elize met bijna 80 Euregionale ondernemers richting de Hannover Messe. Een samenwerking tussen Enschede en Gronau, die vorig jaar tot stand kwam. Ook toen vertrokken 35 ondernemers, waaronder een aantal Duitse bedrijven, richting Hannover. Het was zo’n succes, dat op de terugweg werd besloten het in 2016 samen op te pakken. “Op 20 maart maakte een deel van de ondernemers die dit jaar meegaan, tijdens het pre-event kennis met elkaar. Een informele bijeenkomst, die we afsloten met een wedstrijd van FC Twente tegen AZ. Op de Hannover Messe ga ik met wethouder Patrick Welman alle Enschedese standhouders op de beurs bezoeken. Daarnaast neemt een aantal ondernemers deel aan het matchingsprogramma van het European Entrepeneurs Network (EEN), waarin zij kennismaken met andere bedrijven die wellicht iets voor hen kunnen betekenen. Afsluitend gaan we met alle ondernemers en Enschedese standhouders wat eten en uiteraard een biertje drinken.

Een regio richting het oosten
De rol van het Duitslandteam is volgens Elize vooral laten zien wat er mogelijk is. “De wereld is veel groter. Soms is dat eng, onbekend maakt immers ook onbemind. Maar de drempel is veel lager dan je denkt. Ik hoop dat de grens die bij bedrijven vooral tussen de oren zit, wegvalt. Dat onze ondernemers onze regio ook echt zien als Euregio en niet alleen als de regio Twente. We hebben namelijk ook nog de regio richting het oosten. Overal liggen kansen. Op het gebied van samenwerking, kennisdeling, personeelsuitwisseling, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van duurzaamheid. Maar je moet ze wel zien en er voor open staan. Het is onze taak ondernemers te wijzen op de mogelijkheden. Je moet ze kietelen, nieuwsgierig maken en hongerig naar meer. De volgende stap kunnen ze zelf.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X