‘Inzidenzstufe 3’ in Noordrijn-Westfalen voorlopig afgeschaft

‘Inzidenzstufe 3’ in Noordrijn-Westfalen voorlopig afgeschaft
Minister van Gezondheid van NRW Hans-Josef Laumann © Land NRW

In Noordrijn-Westfalen (NRW) blijft het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten tot dusverre laag. Daarom is de zogenoemde ‘Inzidenzstufe 3’ op 30 juli komen te vervallen. ‘Inzidenzstufe 2’ is vooralsnog het niveau met de meeste coronamaatregelen. De nieuwe regeling zal in ieder geval tot en met donderdag 19 augustus gelden.

De minister van Gezondheid in Noordrijn-Westfalen, Karl-Josef Laumann, geeft aan dat deze beslissing in samenspraak met onder andere het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, is genomen. Hij wijst erop dat relatief weinig coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen, in vergelijking met het aantal coronagevallen in de deelstaat. Dit zou deels komen door een hoge vaccinatiegraad onder kwetsbare ouderen. Zij zijn daardoor extra beschermd.

Maatregelen ‘Inzidenzstufe 2’ van kracht

Voorheen werden de geldende regels van ‘Inzidenzstufe 2’ naar ‘Inzidenzstufe 3’ opgeschaald bij meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners. Nu niveau 3 is verdwenen, blijven de maatregelen van niveau 2 van kracht, ook als de ‘Inzidenzwert’ boven de 50 ligt. Wanneer Kreise en steden echter gedurende langere tijd te kampen hebben met duidelijk meer dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 personen in de afgelopen 7 dagen, zullen ze in overleg met het ministerie van Gezondheid in NRW kijken of lokaal extra maatregelen nodig zijn.

Er bestaan daarmee nu drie niveaus: ‘Inzidenzstufe 0’ ( zeven dagen minder dan 10 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners), ‘Inzidenzstufe 1’ (tussen 10 en 35 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners) en ‘Inzidenzstufe 2’ (meer dan 35 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners).

Preventief testen in NRW

Voor niet-gevaccineerde mensen blijft het belangrijk om zich te laten testen. Noordrijn-Westfalen heeft relatief gezien de meeste testcentra van Duitsland. Zo kon er ook veel preventief getest worden en werden verdere besmettingen voorkomen. Laumann roept inwoners op om zich te laten vaccineren om gewapend te zijn tegen een eventuele vierde golf in de herfst.

X