De zomervakantie is volop aan de gang en alhoewel het weer niet altijd even zomers is, kan een beetje voorpret geen kwaad: het is tijd om lekker op pad te gaan! In de serie ‘Uitstapjes in het grensgebied’ laat AHA24x7.com daarom zien wat er in het grensgebied zoal te doen is. In het tweede deel ligt de focus op culturele uitjes aan de Duitse kant van de grens.

Cultuur snuiven in een voormalige steenkolenmijn
Altijd al eens willen zien hoe een steenkolenmijn en een cokesfabriek eruitzien? Dan ben je in het Ruhrgebied aan het goede adres. In Essen bevindt zich namelijk de Zeche Zollverein, de ooit grootste steenkolenmijn ter wereld en de grootste cokesfabriek van Europa. Sinds 2001 staat dit bijzondere complex als enige locatie in het Ruhrgebied op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezoekers kunnen de oude mijn en de fabriek bezichtigen en er zijn twee musea te vinden: het Ruhr Museum en het Red Dot Design Museum. Ook worden er veel evenementen georganiseerd. Denk hierbij niet alleen aan voorstellingen, concerten en theaterstukken, maar ook aan beurzen en designmarkten. Daarnaast vinden hier grote culturele evenementen plaats, zoals Extraschicht en Ruhrtriennale.

Tentoonstelling 'Rock und Pop im Pott. (c) Ruhr Museum; Foto Brigida González

Tentoonstelling ‘Rock und Pop im Pott’. (c) Ruhr Museum; Foto Brigida González

Het Ruhr Museum
Boek een Nederlandstalige rondleiding over het monumentenpad ZOLLVEREIN® en laat je in de wereld van de mijnwerkers, de ‘Kumpel’, onderdompelen. Volg de weg door de fabriek en zie hoe de kolen via de schacht binnenkwamen. De route gaat via de zeefinstallatie verder naar de steenkoolwasserij. In het Ruhr Museum maak je op drie spectaculaire tentoonstellingsniveaus een unieke tijdreis door de geschiedenis van natuur en cultuur in het Ruhrgebied. Bezoek daarnaast in hetzelfde museum de tijdelijke tentoonstelling over zes decennia muziekgeschiedenis in het Ruhrgebied, ‘Rock und Pop im Pott’. Deze fascinerende thematentoonstelling is tot eind februari 2017 geopend.

Meer informatie over prijzen en openingstijden is te vinden op de Nederlandstalige website van Zeche Zollverein.

 

Bijzondere concerten bij Summerwinds Münster
Deze zomer klinken er weer prachtige klanken in het Münsterland: het jaarlijkse Summerwinds Festival is weer begonnen. Bij dit festival, dat nog tot en met 4 september duurt, draait alles om houten blaasinstrumenten.

Summerwinds Münster, het Amstel Quartet. (c) GWK-summerwinds

Summerwinds Münster: het Nederlandse Amstel Quartet. (c) GWK-summerwinds

Voortreffelijke muzikanten uit de hele wereld komen bij elkaar om in verschillende ensembles te spelen. Dit doen ze op unieke en inspirerende locaties: van kastelen, herenhuizen en musea tot aan ateliers, kloosters en kerken. Ook wordt er in een voormalige mijn en in vroegere textielfabrieken gespeeld. In negen weken vinden er in totaal 48 concerten op 46 locaties plaats, waarbij het muzikale spectrum enorm breed is. Aan bod komen bijvoorbeeld renaissancemuziek op historische instrumenten, Chinese mondorgelmuziek, oriëntaalse jazz, avant-garde improvisatie en klezmer. Een unieke kans dus om nieuwe muziek te ontdekken.

Prijzen en data
Op de website van Summerwinds is het complete programma van het festival te vinden. Bij elk concert staan de prijzen en voorverkoopadressen aangegeven.

 

Een kopje thee in het Bünting Teemuseum
Wil je eens een écht bijzonder museum bezoeken? Reis dan af naar het stadje Leer, net over de grens bij Groningen, en breng een bezoekje aan het Bünting Teemuseum. Bünting is een Duits theemerk dat sinds 1806 bestaat en het bedrijf heeft grote bekendheid verworven met zijn bijzondere Oost-Friese thee. In het historische gebouw in de binnenstad toont het museum de ontwikkeling van de thee door de eeuwen heen. Ontdek daarna hoe thee eigenlijk gemaakt wordt: begin je reis bij de wortel van de theeplant en eindig hem bij het theekopje. Vergaap je vervolgens aan de grote verzameling theeblikken, theepotten, lepeltjes en andere theeaccessoires uit Europa, China en Japan. Bekijk tot slot in de tv-hoek een film over de theegeschiedenis van het merk Bünting. Loop op weg naar de uitgang zeker even door het winkeltje, waar je verschillende soorten thee en bijbehorende accessoires kunt kopen.

Proeverij
Een echte aanrader is de proeverij, waar je leert hoe je thee nu eigenlijk moet drinken. Ook kun je een rondleiding, een echte theeceremonie en zelfs een seminar boeken. De entreeprijs is slechts €2,50 voor volwassenen: een schijntje voor dit prachtige museum dat je laat kennismaken met de wondere wereld van één van onze favoriete warme drankjes.

Meer informatie is te vinden op de website van het Bünting Teemuseum.

 

Villa Hügel: symbool van de industrialisering van Duitsland
Naast het Baldeneymeer in Essen doemt een kolossaal gebouw op: Villa Hügel. Dit classicistische landhuis werd tussen 1870 en 1873 gebouwd in opdracht van de belangrijke industriële fabrikantenfamilie Krupp. Het gigantische gebouw diende niet alleen als woonhuis voor de familie, maar was ook een representatief oord.

Villa Hügel. (c) Historisches Archiv Krupp, Essen

Villa Hügel. (c) Historisches Archiv Krupp, Essen

Hier werden hoogstaande gasten uit de hele wereld ontvangen: niet alleen keizers en koningen, maar ook ondernemers, politici en regeringsleiders. Ook werden er vele feesten gevierd. Sinds 1955 is het statige complex geopend voor bezoekers. En een bezoek is het landhuis zeker waard: met 269 ruimtes en 8100 m² aan woon- en gebruikersoppervlak kun je uren door het fascinerende gebouw dwalen zonder je te vervelen. Maak daarna een wandeling door het prachtige park van 28 hectare, dat bij het landhuis hoort.

 

 


Interessant kijkje in de familiedynastie van de familie Krupp
Villa Hügel is regelmatig het decor van kunsttentoonstellingen. Daarnaast herbergt het gebouw het historische archief van de familie Krupp, dat het oudste ondernemingsarchief van Duitsland is. Ook zijn er twee interessante permanente tentoonstellingen: een over de geschiedenis van de onderneming Krupp en een over de Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-stichting.

Informatie over prijzen en openingstijden is te vinden op de website van Villa Hügel.

 

De Dollard per fiets ontdekken
Door de Nederlandse provincie Groningen en het aangrenzende Duitse Ostfriese Rheiderland loopt een bijzondere fietsroute: de ongeveer 300 kilometer lange Internationale Dollard Route.

Dollard-route. (c) Christiane / pixelio.de

De Internationale Dollard Route. (c) Christiane / pixelio.de

De route voert door het weidse polderlandschap en door tal van Nederlandse en Duitse idyllische dorpjes en stadjes. Extra bijzonder is de veerverbinding over de Dollard. Stap met je fiets op de boot om de omgeving eens vanaf het water te bekijken.

Culturele tussenstops
Langs de route zijn talrijke culturele bezienswaardigheden te vinden. De regio herbergt namelijk veel bijzondere musea, karakteristieke molens en statige burchten en sloten. Bezoek bijvoorbeeld eens het Kinderwagenmuseum in Nieuwolda, het politiepettenmuseum in Slochteren of het bunkermuseum in Emden. De prachtige molens in Logabirum (Leer) en Stapelmoor (Weener) en de Vrouw Johanna Molen in Emden zijn ook zeker een bezoekje waard. Ga tot slot ook langs bij de sloten Evenburg, Philippsburg en de Menkemaborg en sta versteld van deze prachtige gebouwen uit vervlogen tijden.

Op de website van de Internationale Dollard Route vind je veel informatie over de precieze route, bezienswaardigheden en overnachtingsmogelijkheden. Ook kun je hier gratis een informatiepakket aanvragen.

 

Bild Femke

Over de auteur

Femke Hoebergen (1992) doet sinds 2015 de masteropleiding Nederland-Duitsland-Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Westfälische Wilhelms-Universität Münster. Na haar studie wil ze graag aan de slag bij een onderneming die zich bezighoudt met communicatie, PR en marketing, waar bovendien Nederland en Duitsland centraal staan. Als stagiaire bij mediamixx en AHA24x7.com maakt ze hier alvast kennis mee.