Koning bezoekt Münster in kader van Nederlands-Duitse samenwerking

Koning bezoekt Münster in kader van Nederlands-Duitse samenwerking
Koning Willem-Alexander. ©RVD - Arenda Oomen

Koning Willem-Alexander bezoekt dinsdagochtend 29 september samen met de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier het Duits-Nederlandse legerkorps (1GNC) in Münster. Dit legerkorps bestaat dit jaar 25 jaar. Daarnaast brengen de koning en de bondspresident een bezoek aan het universitair medisch centrum van Münster, waar dit voorjaar Nederlandse COVID 19-patiënten op de IC-afdeling werden opgenomen. Beide bezoeken staan in het teken van de Nederlands-Duitse samenwerking.

UPDATE (17-09-2020 14:30 uur): vanwege de Duitse reiswaarschuwing van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken voor de provincies Noord- en Zuid-Holland is op dit moment niet zeker of het bezoek zal plaatsvinden.

UPDATE (24-09-2020 13:00 uur): vanwege de door de Duitse overheid aangepaste richtlijnen voor reizigers uit Noord- en Zuid-Holland naar Duitsland is in overleg met de Duitse autoriteiten besloten het bezoek te laten vervallen.

Nederlandse en Duitse militairen werken samen 

1 German-Netherlands Corps is een NAVO-hoofdkwartier voor landoperaties. Nederland en Duitsland bemannen de eenheid samen en sturen deze samen aan. Het legerkorps is binnen 48 uur inzetbaar, ook buiten het NAVO-grondgebied. 1GNC bestaat uit ruim duizend militairen en burgers. De meeste functies zijn gelijk verdeeld tussen Duitsland en Nederland. Ongeveer 70 functies zijn gereserveerd voor militairen van andere NAVO- en EU-lidstaten. Naast de legerplaats in Münster zijn er nog nevenlocaties in Eibergen en Garderen.

De koning en de bondspresident krijgen hier een briefing over het ontstaan en de opzet van het Duits-Nederlandse legerkorps. Stafleden informeren over de verschillende ontwikkelingen binnen 1GNC in de afgelopen 25 jaar en vertellen over de operaties die vanuit dit hoofdkwartier zijn aangestuurd. Daarnaast komt de algemene Nederlands-Duitse samenwerking op het gebied van defensie ter sprake. Vertegenwoordigers van de verschillende betrokken landen lichten vervolgens in een gesprek met beide staatshoofden toe hoe de internationale samenwerking in zijn werk gaat. Bij tentoongesteld materieel spreken koning Willem-Alexander en bondspresident Steinmeier afsluitend met militairen over de eenheden waarbij zij werkzaam zijn.

Nederlandse COVID 19-patiënten in Duitse ziekenhuizen

Voorafgaand aan het bezoek aan 1GNC brengen de koning en de bondspresident een bezoek aan het universitair medisch centrum van Münster (UKM). In april van dit jaar werden verschillende Nederlandse COVID 19-patiënten opgenomen op de IC-afdeling van het UKM. Het UKM coördineerde daarnaast tussen april en juni de verdeling van Nederlandse en andere buitenlandse patiënten over de IC-afdelingen van verschillende ziekenhuizen in Noordrijn-Westfalen. Koning Willem-Alexander en bondspresident Steinmeier zullen hier worden geïnformeerd over de Nederlands-Duitse medische samenwerking tijdens de coronapandemie en gaan in gesprek met enkele zorgverleners die betrokken waren bij de behandeling van Nederlandse coronapatiënten.

X