Lobby voor snelle opbouw gehavende Friesenbrücke

(c) Jan Oosterhuis / Wikipedia

Vorige week donderdag raakte de spoorbrug over de Eems, bij het Duitse plaatsje Weener, zwaar beschadigd door een aanvaring met een vrachtschip. Hierdoor is naar verwachting de komende vijf jaar geen treinverkeer mogelijk tussen Groningen en Leer. Zowel vanuit Duitsland als Nederland wordt er nu druk uitgeoefend om de brug zo snel mogelijk te herbouwen en geschikt te maken voor de toekomstige intercityverbinding Groningen-Bremen.

Er reden gemiddeld 14 treinen per dag over de Friesenbrücke, waaronder de trein van Arriva tussen Groningen en Leer. Door de beschadiging kan deze grensoverschrijdende treindienst mogelijk vijf jaar niet rijden. De schade loopt in de miljoenen euro’s.

De Duitse Europarlementariër Matthias Groote (Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten) is bang dat de herbouw van de brug veel te lang gaat duren. Hij organiseert daarom op eigen initiatief een conferentie over de toekomst van de Friesenbrücke, laat het Dagblad van het Noorden weten. Hij wil zo snel mogelijk alle Nederlandse en Duitse partijen die betrokken zijn bij de spoorlijn, om de tafel krijgen. Groote wil dat de nieuwe brug meteen voldoet aan de eisen voor een intercityverbinding tussen Groningen en Bremen, die in 2020 gereed zou moeten zijn. Deze zogenaamde ‘Wunderline’ moet de verbinding tussen Noord-Nederland en Duitsland aanzienlijk verbeteren en is hiermee van groot economisch belang voor beide steden en de Eems-Dollard-Regio.

Ook het Groninger Kamerlid Betty de Boer (VVD) heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma (PvdA) opgeroepen zich hard te maken voor de spoorbrug. Wel moet er volgens Statenlid Laura Dijkstra (VVD) ook rekening worden gehouden met alternatieve vervoermiddelen zoals Flixbus.

Lees verder bij Dagblad van het Noorden.

X