Het zou zomaar werkelijkheid kunnen worden. Na de heropening van het station in Elten is er namelijk opnieuw goed nieuws op het gebied van grensoverschrijdend openbaar vervoer. Deze keer in het noordoosten van het land: na 45 jaar is er weer reizigersvervoer op de Bentheimer Eisenbahn en de ambitie is om de verbinding door te trekken naar het Drentse Coevorden en Emmen.

Al voordat het reizigersverkeer daadwerkelijk begon, keek Bentheimer Eisenbahn op de Duits-Nederlandse grens uit naar verdere ontwikkelingen. het regionale spoorbedrijf heeft namelijk ambities om door te rijden naar Nederland. De spoorlijn van het bedrijf reikt al tot in Coevorden. In deze stad beschikt het Duitse bedrijf tevens over een terminal. De Duitse goederentreinen reden al via het Nederlandse spoorwegnet, maar in de nabije toekomst wil het bedrijf ook met passagierstreinen doorrijden naar Coevorden en zelfs Emmen.

Daarover wordt overleg gevoerd met het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Drenthe. Een haalbaarheidsstudie moet over de mogelijkheden uitsluitsel geven. Na een investering van 20 miljoen euro in de spoorlijn van zo’n 20 kilometer tussen Neuenhaus en Coevorden, hoopt Bentheimer Eisenbahn met eigen passagierstreinen Coevorden te bereiken voor het jaar 2025.

Investering

De passagierstrein tussen Bad Bentheim en Neuenhaus rijdt op 28 kilometer van de spoorlijn van de Bentheimer Eisenbahn. Het bedrijf heeft voor de treindienst vijf dieseltweewagenstellen gekocht. Ook zijn er nieuwe perrons gelegd in Bad Bentheim, Nordhorn en Neuenhaus. Er werden maatregelen genomen om de veiligheid van spoorwegovergangen te verbeteren en de spoorbaan is compleet vernieuwd. Financieel ondersteund werd dit project door Duitse lokale en regionale overheden.

X