Nieuw treinstation in Elten op verbinding Arnhem-Düsseldorf

Nieuw treinstation in Elten op verbinding Arnhem-Düsseldorf
De Abellio-trein staat in Arnhem klaar om naar Düsseldorf te vertrekken. (c) Abellio

De Rijn-IJssel-express tussen Arnhem en Düsseldorf heeft er een nieuw treinstation bij: het grensplaatsje Elten. Het 21e station op de grensoverschrijdende lijn wordt sinds maandag 1 juli in beide richtingen één keer per uur aangedaan.

Die dag bleek direct dat er veel behoefte was aan de lijn. Het nieuwe station werd meteen al door diverse scholieren, pendelaars en studenten gebruikt, die vooral blij waren met de nabijheid van Nederland en het Ruhrgebied en de tijdswinst die er behaald werd.

Geen ticketautomaat

De opening van het nieuwe station was lange tijd onzeker. Eigenlijk zou het station al op 9 juni geopend worden, maar door het ontbreken van een ticketautomaat op het station moest de opening verplaatst worden naar 1 juli. Om nog meer uitstel te voorkomen, kunnen reizigers die in Elten instappen voorlopig hun ticket in de trein kopen. Naar verwachting wordt de ticketautomaat in de herfst geplaatst.

Betuwelijn

Het nieuwe station heeft een tijdelijk karakter. Reden daarvoor is dat het traject van de Betuwelijn aan Duitse zijde nog vastgesteld moet worden. Afhankelijk van of de lijn langs of gedeeltelijk door Elten zal lopen, kan het station nog worden verplaatst. Verwacht wordt dat het vaststellen van het Duitse tracé van de Betuweroute nog enkele jaren duurt.

Sinds er plannen voor het doortrekken van de Betuwelijn zijn, heeft de gemeente Emmerich zich ingezet voor een station in Elten. Toen vervoerder Abellio in 2017 de Rijn-IJssel-express tussen Arnhem en Düsseldorf in het leven riep, kwam de aanleg van het nieuwe station in een stroomversnelling.

Stimulans voor toerisme

Volgens wethouder Stefan Wachs van Emmerich biedt het station een uitkomst voor veel pendelaars uit Elten en de omliggende Nederlandse en Duitse dorpen. ,,De bereikbaarheid van zowel Arnhem als het Ruhrgebied met het openbaar vervoer wordt aanzienlijk beter. Dat zal zeker kansen bieden”, aldus Wachs. De nieuwe verbinding levert volgens hem ook een stimulans voor het Eltense toerisme op.

Ook burgemeester Peter Hinze van Emmerich is blij met het nieuwe station: “We maken ons al lange tijd sterk voor een grensoverschrijdende treinverbinding en een station in Elten. Deze lange adem heeft nu dus succes gehad. Ik ben heel blij dat er nu weer treinen in Elten stoppen.”

X