Met gezonde gebouwen naar de modelregio

Met gezonde gebouwen naar de modelregio
Het stadhuis van Venlo.

De gebouwen van de toekomst zijn gezond en duurzaam. Deze bewustwording in de bouwsector is  gestart en rolt met een ‘groene golf’ over de sector heen. Met het nieuwe stadhuis van Venlo is een project met wereldwijde bekendheid gerealiseerd. Dit heeft de stad Venlo geholpen om een ongekend niveau van herkenning te bereiken. Maar dat is nog maar het begin: het INTERREG-project ‘Healthy Building Network’ heeft als doel om veel meer gezonde gebouwen te creëren en van de regio een modelregio voor gezond bouwen te maken.

De projectregio van dit Nederlands-Duitse project is de euregio rijn-maas-noord. De euregio rijn-maas-noord is een publiekrechtelijke vereniging met als doel de samenwerking in het Nederlands-Duitse grensgebied vorm te geven.

Het werkgebied van de euregio rijn-maas-noord.

In totaal nemen negen partners deel aan ‘Healthy Building Network’, een INTERREG V A-project dat door de Europese Unie wordt gefinancierd. Dit zijn de gemeente Venlo, Bluehub BV, C2C ExpoLAB, Driesenaar, Blue Engineering BV en de bedrijfsontwikkelingsbureaus Krefeld, Mönchengladbach en Kreis Viersen. Het project wordt wetenschappelijk ondersteund door de Universiteit van Maastricht.

De focus

De focus van het project is het vergroten van het bewustzijn rondom gezond bouwen, het inspireren van bedrijven en hen van informatie voorzien (over onder andere recyclingmanagement, intelligent gebruik van gezonde materialen en energiezuinigheid) om zo innovatie te bevorderen. Op deze manier wordt een modelregio gerealiseerd. Tot de doelgroep behoren alle spelers in de bouwsector, architecten, bouwheren, investeerders, gemeentelijke besluitvormers, aannemers en toeleveranciers.

Economische efficiëntie

Op de lange termijn biedt gezond bouwen ook op financieel gebied een oplossing: de prestaties van de medewerkers worden verbeterd en het ziekteverzuim wordt teruggedrongen. “Op deze manier hebben we het ziektecijfer onder de medewerkers teruggebracht en besparen we zo’n 600.000 euro per jaar”, zegt Antoine Scholten, burgemeester van Venlo, over het nieuwe stadhuis. Een wetenschappelijk onderzoek naar het welzijn en de productiviteit van gebruikers van gezonde gebouwen wordt momenteel uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht. Een ander voordeel van gezonde gebouwen is dat ze zeer weinig energie verbruiken en zelf energie opwekken. De belangstelling voor deze bouwwijze is groot; veel mensen willen er meer over weten. Burgemeester Scholten spreekt jaarlijks ongeveer 30.000 geïnteresseerden uit de hele wereld.

Het netwerk groeit voortdurend en momenteel zijn er verschillende projecten die voortbouwen op de ervaring van het stadhuis in Venlo, in aanbouw of in de planning in de regio. Eén van de redenen om te investeren in deze veelbelovende regio.

Meer informatie over het project is hier te vinden.

      

X