Nederlands-Duitse natuurdocumentaire genomineerd voor Duitse filmprijs

Nederlands-Duitse natuurdocumentaire genomineerd voor Duitse filmprijs

De Nederlands-Duitse natuurdocumentaire Wild Port of Europe, gemaakt door de Nederlandse Willem Berents en de Duitse Melanie Kutzke, is genomineerd in de categorie ‘Best Innovative Film’ op het GREEN SCREEN International Naturfilmfestival in Eckernförde. In de film wordt de verrassend rijke natuur in de havens van Rotterdam en Moerdijk in beeld gebracht. De film zal op 8 september worden getoond in het bijzijn van de makers.

“We zijn blij met deze nominatie omdat die juist het innovatieve aspect van onze film erkent. Met Wild Port of Europe willen wij een lans breken voor miskende natuur. De film gaat over ongeziene natuur die – tegen alle verwachtingen in – probeert te overleven in een extreem geïndustrialiseerd landschap waarin de mens alles bepaalt: de grootste haven van Europa”, aldus Kutzke.

Langdurig filmproces

De productie van de film duurde vijf jaar en vormde voor de makers een uitdaging. Door de omvang van de havens en het feit dat deze grotendeels op slot zitten, heeft de natuur hier geen vrij spel. Dieren in de haven moeten handig gebruikmaken van de continu veranderende omstandigheden die zich voordoen. Dat de natuur in het havengebied dusdanig rijk is, is voor velen dan ook onverwacht. Enerzijds wordt de natuur vanuit economische motieven ingeperkt, omdat in de haven in de eerste plaats geld moet worden verdiend. Hierdoor blijft er minder ruimte over voor natuur. Anderzijds ziet ook het beeld dat men doorgaans van natuur heeft er anders uit: een haven- of industriegebied past daar niet in. Wild Port of Europe zoekt het contrast tussen beide werelden, tussen natuur en industrie.

De filmtrailer van Wild Port of Europe is hieronder te bekijken:

X