Onlangs bezochten vertegenwoordigers van het bestuur van de gezondheidsregio EUREGIO e.V., de Nederlandse huisarts dr. Gerard Koekkoek en manager Martin Boeve van de Oogkliniek Ahaus samen het nieuwe gezondheidscentrum in het centrum van Denekamp in de gemeente Dinkelland.

Hierbij werd het project van de uit Denekamp afkomstige dr. Koekkoek aan de aanwezigen gepresenteerd. Het bijzondere aan dit gezondheidscentrum is dat een Nederlandse huisarts en een Duitse oogkliniek over de grenzen heen samenwerken. Op deze manier is laagdrempelige zorg ook voor patiënten uit de Duitse grensstreek beschikbaar. Het geplande gezondheidscentrum Denekamp, dat momenteel in aanbouw is, is een model voor het EUREGIO-gebied en kan daarom rekenen op de steun van de gezondheidsregio EUREGIO, aldus Arno Schumacher, voorzitter van Gezondheidsregio EUREGIO. “Zulke grensoverschrijdende zorgmodellen in de gezondheidssector zijn nog steeds vrij zeldzaam, omdat verschillende gezondheidssystemen deze uitwisseling vaak bemoeilijken”, aldus Thomas Nerlinger, directeur en projectleider van de gezondheidsregio EUREGIO. “Europa leeft van regionale grensoverschrijdende initiatieven met voelbare voordelen voor de burgers. Het verheugt ons dat de Augenklinik Ahaus als nieuw lid als een belangrijke Duits-Nederlandse bruggenbouwer en pionier in de gezondheidsregio EUREGIO aan boord is.”

Verschillende disciplines onder één dak

Naast ruimtes van de huisartsenpraktijk zal in dit gezondheidscentrum de Augenklinik Ahaus actief zijn, evenals een apotheker, fysiotherapeuten, psychologen en andere partners. “We proberen de lokale bevolking ter plaatse te verzorgen. Ook willen we aanbiedingen creëren die de mensen van dienst zijn, en we willen het lokale aanbod vooral in de landelijke gebieden ondersteunen”, aldus de initiatiefnemer dr. Gerard Koekkoek. “Burgers vinden nu al de juiste aanvoerroute over de grens, maar de randvoorwaarden moeten worden aangepast en flexibeler worden gemaakt om aan de behoeften te voldoen.”

Minder grensbelemmeringen

Na een bezoek aan het terrein presenteerden de vertegenwoordigers dit unieke project aan de burgemeester van Dinkelland John Joosten. “Dit project doet een groot deel van de grensbelemmeringen tussen de landen verdwijnen en is een verdere stap in de richting van een grensoverschrijdend verzorgingsgebied in de EUREGIO”, benadrukte Christoph Almering, directeur-bestuurder van het Nederlands-Duitse openbaar lichaam EUREGIO.

Burgemeester Joosten was onder de indruk van de inzet van de huisarts en de gezondheidsregio EUREGIO en verzekerde zijn steun. Hij zal als multiplicator dienen voor dit unieke project en hoopt dat verdere projecten de grensoverschrijdende gezondheidszorg zullen waarborgen. Afsluitend waren alle deelnemers het erover eens dat de uitdagingen van de komende jaren alleen door grensoverschrijdende gezondheidszorg kunnen worden aangegaan en dat er meer initiatiefnemers moeten komen zoals huisarts dr. Koekkoek.

X