Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) wil de Nederlandse taal weer de norm laten zijn op hogescholen en universiteiten. Bruins zet de Wet internationalisering in balans (WIB) hiervoor door, scherpt deze in onderliggende regelgeving verder aan en maakt ondertussen…
mehr lesenKategorie: Dossier Sprache
Digitaal Euregio Spreekwoordenmuseum geopend
‘Den Appel föllt nich wied van ’n Boom’, ‘Leefde is blind: völt net zo good op koodrek as op ’n zieden lint’ of ‘De Draum is ’n Droog, dat was he gistern en okk vandäge nog’: ook in streektalen zijn…
mehr lesenDag van de Duitse taal 2024 in het teken van gamen
Ook dit jaar organiseert de Actiegroep Duits, een initiatief van de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Goethe-Institut Niederlande en de Zentralstelle für das Auslandsschulwesen, de Dag van de Duitse taal. Middelbare scholieren…
mehr lesenBeieren voert ‘genderverbod’ in
Het is al meerdere jaren een thema dat Duitsland niet loslaat: ‘gendern’. Want hoe spreek je een groep mensen op een inclusieve manier aan, zonder delen van de bevolking uit te sluiten? In het Nederlands volstaat het bijvoorbeeld om een…
mehr lesenNieuwe motie moet negatieve spiraal schoolvakken Duits en Frans doorbreken
De Tweede Kamer heeft een nieuwe motie aangenomen om de negatieve spiraal waarin de schoolvakken Duits en Frans zich op veel scholen bevinden, te doorbreken. Initiatiefnemer van de motie was Harmen Krul (CDA). Krul wil met de motie voorkomen dat…
mehr lesenUitdaging voor scholieren: creatief met Duitse taal
Sinds 2011 maakt de Actiegroep Duits zich sterk voor de Duitse taal in Nederland. Met verschillende initiatieven, veelal gericht op scholieren, wordt het belang van Duits overgebracht en de kennis van de Duitse taal vergroot. Een van de initiatieven die…
mehr lesenActiegroep Duits ontvangt Innovatieprijs Nederland Duitsland 2023
De Actiegroep Duits, een initiatief van de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Goethe-Institut Niederlande en de Zentralstelle für das Auslandsschulwesen, heeft op 16 november de Innovatieprijs Nederland Duitsland 2023 in ontvangst mogen…
mehr lesenNieuwe wet omtrent meertalige kinderopvang
Vanaf 1 januari mogen kinderopvangcentra voor maximaal vijftig procent van de dagelijkse opvangtijd kinderopvang in het Duits, Engels en Frans aanbieden. De Eerste Kamer heeft op 9 november ingestemd met een wetsvoorstel van Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken…
mehr lesenAfsluiting project EMRLingua: dertien nieuwe Euregio(profiel)scholen
Onder het motto ‘Buren ontmoeten’ heeft het INTERREG V-A-EMR-project EMRLingua onder leiding van de Euregio Maas-Rijn sinds 2021 meer dan 12.000 leerlingen over taal- en landsgrenzen heen bijeengebracht, tientallen taaldocenten en scholen dankzij de Buurtaalconferentie in een netwerk samengebracht, het…
mehr lesenGoethe-Institut Rotterdam sluit in 2024
Het Goethe-Institut, dat zich wereldwijd inzet om de Duitse taal en de Duitse betrekkingen met andere landen te bevorderen, zal halverwege 2024 de vestiging in Rotterdam sluiten. De vestiging in Amsterdam en ook het Genootschap Nederland-Duitsland in Den Haag blijven…
mehr lesenNieuw examenprogramma moet interesse in Duits vergroten
Het moderne talenonderwijs is de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp. Lerarentekorten en dalende interesse maken bijvoorbeeld de vakken Duits en Frans tot een zorgenkindje. Nieuwe examenprogramma’s voor de moderne vreemde talen met meer aandacht voor cultuur en geschiedenis moeten hieraan…
mehr lesenDortmund en Keulen ‘slang’-hoofdsteden van Duitsland
Het gebruik van ‘slang’ of straattaal is vooral onder jongeren geliefd. Jeugdwoorden zoals ‘Digga’, ‘Bro’, ‘Bruder’ of ‘Smash’ – laatstgenoemde was de winnaar van de verkiezing van het Duitse jeugdwoord van het jaar 2022 – maken hier onderdeel van uit….
mehr lesenKabinet wil meertalige dagopvang mogelijk maken
Om kinderen al op jonge leeftijd in meerdere talen vaardig te maken wil het kabinet meertalige dagopvang mogelijk maken. Op 31 maart legde het kabinet een wetsvoorstel voor aan de Raad van State, waarin het voorstelt dat kinderopvangcentra vanaf 2024…
mehr lesenDuitse Nationale Bibliotheek gaat alle Duitstalige tweets archiveren
Sinds Twitter in 2006 werd opgericht, hebben Duitsers in totaal ruim vier miljard tweets gedeeld. De Deutsche Nationalbibliothek heeft nu bekendgemaakt alle vier miljard tweets te gaan archiveren. Enerzijds om in de toekomst inzicht te hebben in hoe het er…
mehr lesenEuregionaal onderwijs: “Later meer kansen op de arbeidsmarkt”
In 2020 werd in het werkgebied van de EUREGIO Gronau het samenwerkingsproject Euregionale Doorlopende Leerlijn (EDL) opgezet. Diverse Nederlandse en Duitse onderwijs- en overheidspartners zijn hierbij betrokken en streven ernaar om euregionaal onderwijs in de gehele onderwijsketen te integreren: van…
mehr lesen