v.l.: Daniel Jaetsch (consultant Velde Groep), Frank Wöbbeking (directeur mediamixx), Carola Schroer (adviseur GrensInfoPunt Rijn-Waal) en Dick Pelskamp (HR-manager Kinkelder).

Een middag vol grensoverschrijdende anekdotes en interessante presentaties van ondernemers en ervaringsdeskundigen: de Nederlands-Duitse B2B-workshop, die plaatsvond op dinsdag 15 januari in het trainingscentrum van de Arnhemse club Vitesse, stond geheel in het teken van Nederlands-Duitse uitwisseling binnen het bedrijfsleven.

 

Georganiseerd werd dit evenement door mediamixx, Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. en Warth & Klein Grant Thornton. Nederlandse en Duitse ondernemers deelden hun expertise met betrekking tot grensoverschrijdende samenwerking met het publiek, waarbij men niet schroomde allerlei nuttige tips te geven.

 

Anouk Ellen Susan
marketingexpert,
professional speaker,
voormalig directeur NBTC.

Zo werden Nederlandse grensgangers aangeraden de Duitse collega met ‘u’ aan te spreken, iets afstand te bewaren en niet al te direct te zijn. Vergeet de Nederlandse drie kusjes en omhelzing, beperk enkel tot een stevige handdruk. Dat Duitsers de wat lockere houding van de Nederlanders toch wel kunnen waarderen, was te zien aan het feit dat er dagelijks meer Duitsers naar Nederland pendelen om te werken, dan Nederlanders naar Duitsland. Natuurlijk konden de Duitse Pünktlichkeit en Gründlichkeit niet ontbreken! Nederlandse ondernemers in Duitsland berichtten over een prettige werksfeer juist vanwege deze mentaliteitskenmerken. Sterker nog: een combinatie van Duitse en Nederlandse collega’s zorgt voor kwaliteit en efficiëntie en levert de beste resultaten op binnen een bedrijf. Nog een leuk weetje voor Nederlanders: kleren maken de man (of vrouw). Let daarbij met name op de schoenen; Duitse collega’s zien deze het liefst glanzend gepoetst!

Onder het genot van een hapje en drankje kon er tijdens de afsluitende borrel worden genetwerkt, waarbij de besproken tips & tricks uiteraard meteen toegepast werden.

X