Nieuwe grensoverschrijdende fietsroute langs Nederlandse en Duitse Hanzesteden 

Nieuwe grensoverschrijdende fietsroute langs Nederlandse en Duitse Hanzesteden 
Fietsers in Hanzestad Zutphen. (c) MarketingOost/Gijs Versteeg Fotografie

Goed nieuws voor fietsliefhebbers die graag in de Nederlands-Duitse grensregio op pad gaan: recent is de Hanzesteden Fietsroute geopend. Deze 450 km lange route loopt door Overijssel, Gelderland en de Duitse regio Niederrhein en leidt langs vier Duitse en tien Nederlandse Hanzesteden.

De fietsroute bestaat uit in totaal acht etappes, die allemaal een gemiddelde lengte van 50 km hebben. In Nederland loopt de route via de fietsknooppunten; in Duitsland via het knooppuntensysteem en de Rijnfietsroute. Ook kan worden gekozen voor één van de zestien Hanzerondjes. Iedere Hanzestad langs de hoofdroute heeft zo’n lus van gemiddeld 40 à 50 kilometer. Zo kan ook het achterland ontdekt worden. Later dit jaar en begin volgend jaar worden nog muurschilderingen in Hanzestijl aan het traject toegevoegd, die via augmented reality tot leven gaan komen.

Gedeelde geschiedenis

De Hanzesteden die tijdens de fietstocht verkend kunnen worden zijn Neuss, Wesel, Kalkar/Grieth en Emmerich am Rhein aan de Duitse kant en Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt Kampen, Elburg en Harderwijk aan de Nederlandse kant. Maasbommel wordt aangedaan via een Hanzerondje dat start in Nijmegen. Elke Hanzestad langs de grensoverschrijdende route heeft zijn eigen unieke karakter, of het nu architectonisch, cultureel of culinair is. Wat alle steden met elkaar gemeen hebben, is hun gedeelde geschiedenis als onderdeel van het Hanzenetwerk. Al in de middeleeuwen bundelden aan het water gelegen steden in Europa hun krachten om de (internationale) handel te bevorderen en kennis uit te wisselen. Dit versterkte hun positie als handelssteden.

Binnenkort brochure beschikbaar

Binnen enkele weken is er bij o.a. VVV’s, Tourist Info’s en verschillende overnachtingslocaties een brochure over de Hanzesteden Fietsroute te verkrijgen. Deze zal in het Duits en Nederlands beschikbaar zijn. Meer inspiratie en meer informatie over de route, etappes en Hanzerondjes is te vinden op www.hanzestedenfietsroute.nl.

Grensoverschrijdende samenwerking

De fietsroute maakt deel uit van het INTERREG-project ‘Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden – toen en nu’. Het project beoogt om via grensoverschrijdende samenwerking de beleving van de Hanze te bevorderen en ontwikkelt daarom nieuwe belevingen in deze regio.

De Hanzesteden Fietsroute is een project van Hanzesteden Marketing in samenwerking met Niederrhein Tourismus, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

X