“Opleiden in deze regio, voor deze regio”

“Opleiden in deze regio, voor deze regio”
De samenwerking is officieel. Ondertekend werd deze door Johan van der Louw (links) en Bram ten Kate (rechts).

Het zijn de woorden van Bram ten Kate, directeur van Fontys International Business School te Venlo, tijdens de feestelijke start van het nieuwe lectoraat van de school. Samen met de twee partners, de Provincie Limburg en Rabobank Venlo, werd afgelopen woensdag 29 mei bij Fontys Venlo het officiële startsein gegeven voor het Lectoraat Cross-border Business Development. Een vooruitstrevend en toekomstgericht initiatief, bedoeld om de economische ontwikkeling van de euregio rijn-maas-noord te ondersteunen en te bevorderen.

Het was gezellig druk in de lounge van het hoofdgebouw van Fontys Venlo. Zo’n zestig gegadigden zijn bij elkaar gekomen om de feestelijke start van het nieuwe lectoraat, de voortzetting van het vorige lectoraat, mee te maken. Waar bij het vorige lectoraat Crossing Borders de focus lag op het algemeen voorbereiden van studenten op de grensoverschrijdende markt, concentreert het vernieuwde lectoraat zich uitdrukkelijk op het opleiden van studenten voor het midden- en kleinbedrijf. “Doel ervan is om talenten aan te trekken en studenten voor te bereiden op carrières binnen de grensregio. We willen grenzen laten verdwijnen door bedrijven grensoverschrijdend te laten ondernemen”, aldus ten Kate. De vraag naar personeel aan weerszijden van de grens is groot. Studenten worden klaargestoomd voor een carrière in het buurland, waarbij actief naar een samenwerking van Nederlandse en Duitse bedrijven wordt gezocht. Het instituut verbindt onderzoek en onderwijs met de beroepspraktijk, om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Samenwerking als sleutelwoord

Johan van der Louw tijdens zijn toespraak.

Gerealiseerd wordt het project in samenwerking met de Provincie Limburg en Rabobank Venlo e.o.. Na de inleidende woorden van ten Kate was het de beurt aan Dr. Joost van den Akker, Gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur van de Provincie Limburg. Uitgaande van zijn eigen ervaringen als student in het grensgebied, ziet hij de kansen en zelfs de noodzaak in van het lectoraat: “We moeten zover zien te komen dat de grens tussen beide landen niet meer wordt ervaren. Vacatures moeten beschikbaar worden gemaakt in het buurland en de uitwisseling van personeel dient automatisch te verlopen.” Volgens hem is het uiterst belangrijk de studenten kennis te laten maken met onderzoek en zo de kansen voor de arbeidsmarkt te vergroten.

Johan van der Louw, directeur commercie van de Rabobank in Venlo, sloot zich aan bij Joost van den Akker. Hij voegde daaraan toe: “Bij de Rabobank hebben we al snel ontdekt dat we samen met Fontys Venlo op dezelfde manier kijken naar de grensregio en de ontwikkeling hiervan. Ook wij hebben jong en fris talent nodig.” De keus was dan ook snel gemaakt om te gaan samenwerken met de hogeschool. “Want samenwerken levert ontzettend veel op. Laten we er samen, met elkaar, een groot succes van maken”, sloot hij zijn speech af.

Sneak Preview

Hoewel de officiële inauguratie van Vincent Pijnenburg als lector pas in november van dit jaar plaatsvindt, mocht hij nog een kleine sneak preview over het instituut geven. “Wij weten dat er binnen de euregio rijn-maas-noord meer dan genoeg kansen liggen. Fontys gaat echter internationaal in kaart brengen in welke branches deze te vinden zijn, hoe deze eruit zien op het gebied van werkgelegenheid, opleidingsniveau “, aldus Pijnenburg.

Na een dankwoord van Vincent Pijnenburg aan alle aanwezigen, werd de samenwerking door middel van een ondertekening door de partners officieel gemaakt en beklonken met een glaasje sekt.

X