Ov-chipkaart nu ook te gebruiken in Emmerich, Elten en Praest

Ov-chipkaart nu ook te gebruiken in Emmerich, Elten en Praest
(c) Provincie Gelderland

Inchecken met je Nederlandse ov-kaart in Duitsland op weg naar school in Nederland: voor grensbewoner Moris van Dee uit Netterden (gemeente Oude IJsselstreek) een grote wens. Dankzij intensieve samenwerking tussen Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR), Arriva en provincie Gelderland is dit deze week realiteit geworden: op de Duitse treinstations Emmerich, Elten en Praest kan nu met een Nederlandse ov-chipkaart worden ingecheckt.

Gedeputeerde Jan van der Meer van Provincie Gelderland checkte op 23 juni als eerste in, in aanwezigheid van Peter Hinze, burgemeester van Emmerich, en Morris van Dee. “Morris maakte ons glashelder waarom deze ov-paal zo belangrijk is, zeker voor jonge mensen in de grensstreek”, aldus Van der Meer. “Dankzij de intensieve samenwerking en veel overleg met onze Duitse buren kunnen we het grensoverschrijdende openbaar vervoer hiermee echt stimuleren.”

“Scheelt veel tijd”

Het samenwerkingsproject komt voort uit de wens van de 17-jarige student Van Dee: “Net voordat ik naar het HBO zou gaan ontdekte ik dat ik een lange reistijd naar school zou hebben: bijna twee uur enkele reis. Met de trein vanuit het Duitse Emmerich zou me dit de helft van de reistijd schelen, maar daar kon ik mijn ov-chipkaart niet voor gebruiken. Ik heb dit in 2020 aangekaart bij de provincie tijdens de open agenda van Provinciale Staten. Mijn idee om ov-palen te plaatsen op de Duitse grensstations werd met enthousiasme ontvangen. Ik ben ontzettend blij dat er nu paaltjes staan, het scheelt me een hoop tijd.’’

Geen extra Duits vervoersbewijs meer nodig

Houders van een Nederlandse ov-chipkaart die in- en uitstappen op de stations Emmerich, Elten of Praest, konden tot nu toe geen gebruikmaken van hun ov-chipkaart. Ze moesten daarom een Duits vervoersbewijs kopen. Met de installatie van de apparatuur op de drie Duitse treinstations is het voor veel pendelaars uit de grensregio nu veel gemakkelijker en aantrekkelijker om gebruik te maken van de grensoverschrijdende treinverbinding tussen Arnhem en Düsseldorf (RE19). Deze rijdt sinds 2017, mede dankzij eerdere samenwerking tussen provincie en het buurland.

Proces van twee jaar 

Wat een eenvoudige opgave leek – het plaatsen van een paar ov-palen -, werd uiteindelijk een proces van twee jaar. Hierbij waren meerdere Nederlandse en Duitse belanghebbenden betrokken. Sinds de start van het project hebben o.a. de provincie Gelderland, VRR, Arriva en Stadt Emmerich meerdere keren met elkaar gesproken over de grensoverschrijdende belemmeringen voor het gebruik van de ov-chipkaart. Aan bod kwamen onder andere de verrekening van de tarieven, de controle op de vervoersbewijzen en allerlei andere zaken die geregeld moesten worden.

Inchecken met bankpas

Naast het in- en uitchecken op de ov-palen, is het vanaf nu ook mogelijk om saldo op te laden op de drie Duitse stations. Daarnaast zijn de ov-palen die op de stations zijn geïnstalleerd toekomstbestendig. In de nabije toekomst kunnen bij deze palen namelijk ook betaalpassen gebruikt gaan worden om mee in en uit te checken, wat reizen met het ov voor nog meer mensen aantrekkelijker maakt.

Bijdrage van Europa

Het project wordt ondersteund door de Euregio Rijn-Waal met behulp van fondsen uit het Europese financieringsprogramma INTERREG Duitsland-Nederland.

X