Regeringsconsultaties tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen in volle gang

Regeringsconsultaties tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen in volle gang

De jaarlijkse regeringsconsultaties tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen, die vorige week al begonnen, zijn in volle gang. Deze top tussen afvaardigingen van de regeringen van Nederland en Noordrijn-Westfalen vindt op dit moment voor de tweede keer plaats. Doel is om de grensoverschrijdende samenwerking op tal van terreinen te verdiepen. De gesprekken worden dit keer digitaal gevoerd. Op donderdag 3 december zullen minister-president Rutte en de minister-president van Noordrijn-Westfalen, Laschet, een virtuele ontmoeting met elkaar hebben.

Op de agenda staan onder andere het gezamenlijk optrekken in de coronacrisis, actuele onderwerpen in het kader van Europese samenwerking en de verschillende aspecten van grensoverschrijdende samenwerking. Na afloop van dit gesprek verschijnt een gezamenlijke schriftelijke slotverklaring, waarin vooruitgeblikt wordt op de samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen in de komende periode.

Gesprekken met Duitse collega’s

De regeringsconsultaties gingen vorige week van start en lopen deze week nog door. Verschillende Nederlandse bewindspersonen voer(d)en gesprekken met hun collega’s uit Noordrijn-Westfalen. Vanuit Nederland zijn dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport, staatssecretaris van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vanuit Noordrijn-Westfalen gaat het om minister Reul van Binnenlandse Zaken, minister Pfeiffer-Poensgen van Cultuur en Wetenschap, minister Wüst van Verkeer, minister Pinkwart voor Economie, Innovatie, Digitalisering en Energie, minister Laumann van Arbeid, Gezondheid en Sociale Zaken, minister Scharrenbach van Heimat, Lokaal Bestuur, Bouw en Gendergelijkheid en minister Holthoff-Pförtner voor Europese Zaken.

Misstanden bij arbeidsmigranten tegengaan 

Eén van de gesprekken die al plaatsvond was het gesprek tussen minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en zijn Duitse collega-ministers Laumann (Arbeid, Volksgezondheid en Sociale Zaken) en Scharrenbach (Binnenlandse Zaken, Lokaal Bestuur, Bouw en Gelijkheid) van Noordrijn-Westfalen. Hier werd afgesproken dat Nederland en Noordrijn-Westfalen hun samenwerking gaan intensiveren om misstanden bij arbeidsmigranten tegen te gaan.

In een digitaal overleg hebben de ministers de situatie rondom arbeidsmigranten in de grensregio’s besproken. Zij zijn van mening dat in het bijzonder de werk- en leefomstandigheden van de werknemers moet worden verbeterd. Er zijn arbeidsmigranten die in Nederland werken, maar in Duitsland wonen en vice versa. Dat maakt controle op bijvoorbeeld hun huisvesting ingewikkeld. Daarom is besloten om de samenwerking tussen de inspecties te verbeteren, bijvoorbeeld door samen inspecties uit te voeren. Daarbij ligt de focus op de vleesindustrie, de bouw en distributiecentra. Daarnaast is afgesproken dat werkgevers in de grensregio meer informatie over huisvesting gaan delen. Doel is om te voorkomen dat arbeidsmigranten in slechte huisvesting terechtkomen. Ook gaat Nederland samenwerken met Noordrijn-Westfalen op het gebied van informatievoorziening voor arbeidsmigranten.

Corona-taskforce 

Minister Koolmees toonde zich daarnaast blij met de steeds sterkere samenwerking met Noordrijn-Westfalen; in het bijzonder met het recente initiatief van deze deelstaat om een grensoverschrijdende corona-taskforce op te richten. Via dit platform wisselen Nederland, Noordrijn-Westfalen en België informatie uit over de coronamaatregelen in de grensregio’s en zorgen ze ervoor dat maatregelen op elkaar afgestemd worden.

Nieuwe spoorverbinding Neuenhaus-Coevorden 

Daarnaast spraken minister Van Nieuwenhuizen, staatssecretaris Van Veldhoven en de Duitse minister Wüst met elkaar over grensoverschrijdende mobiliteit. Van Veldhoven reserveerde hier tien miljoen euro voor het doortrekken van de bestaande treinverbinding vanuit het Duitse Rheine via Bad Bentheim naar Coevorden. Met het aanpassen van het spoor kunnen reizigers vanuit Emmen straks gemakkelijker over de grens reizen. Voornamelijk forenzen die voor opleiding of werk tussen beide landen heen en weer pendelen en toeristen zullen hier gebruik van gaan maken. De economie en het vestigingsklimaat kunnen hiervan profiteren, maar ook voor uitwisselingen in cultuur en onderwijs is dit positief. Daarnaast komen grote steden als Hannover, Berlijn en Bremen door de kortere reistijd ‘dichterbij’. Dankzij deze nieuwe verbinding stoppen vanaf 2025 internationale treinen in Coevorden en kunnen reizigers in plaats van vliegen kiezen voor een duurzamer alternatief binnen Europa.

Tweede grensoverschrijdend politieteam 

Daarnaast maakten minister Grapperhaus en zijn Duitse collega minister Reul bekend dat er voorbereidingen voor een tweede grensoverschrijdend politieteam getroffen zullen worden. Staatssecretaris Knops en minister Holthoff-Pförtner spraken over grensoverschrijdende samenwerking in tijden van corona en bereidden de tweede Grenslandconferentie voor, die op woensdag 2 december plaatsvindt. Ook minister Kaag en haar Duitse collega minister Pinkwart gingen in gesprek.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X