Staatssecretaris Knops en minister Holthoff-Pförtner openen Euregionale tentoonstelling FeierZeit!

Staatssecretaris Knops en minister Holthoff-Pförtner openen Euregionale tentoonstelling FeierZeit!
Demissionair staatssecretaris Knops en minister Holthoff-Pförtner openen tijdens Die Tolle Woche de Euregionale tentoonstelling FeierZeit!. Foto: Carolien Abbink

Demissionair staatssecretaris Raymond Knops en minister van Europese Zaken van Noordrijn-Westfalen dr. Stephan Holthoff-Pförtner hebben op 30 september feestelijk de tentoonstelling ‘FeierZeit!’ op het stadhuis in Enschede geopend. Dit deden ze in aanwezigheid van burgemeester Onno van Veldhuizen, leerlingen van het Zone College Enschede en de Euregio-Gesamtschule Gronau-Epe. FeierZeit! is een jaarlijks festival voor Nederlandse en Duitse middelbare scholieren, en is sinds corona in een digitaal jasje gestoken. In een online omgeving ontwierpen de leerlingen samen huisjes die de ‘Nachbarschaft’ tussen Nederland en Duitsland symboliseren. Met 3D-printers zijn de ontwerpen tot leven gebracht.  

FeierZeit! wordt elk jaar door gemeente Enschede georganiseerd en is onderdeel van ‘Die Tolle Woche’. Het festival moet helpen landsgrenzen te vervagen doordat jongeren elkaar en elkaars taal en cultuur op een leuke manier leren kennen. FeierZeit! is ontstaan vanuit enthousiasme onder leerkrachten, scholieren en betrokken ambtenaren bij de gemeente Enschede. Ieder jaar vinden er nieuwe ontmoetingen plaats en groeit de groep mensen die zich met enthousiasme inzet voor het verspreiden van de buurtaal in de regio.

Ontwikkeling van Euregionale competenties

De 3D-geprinte huisjes zijn gemaakt onder begeleiding van Tetem – Presentatieruimte & platform Digitale cultuur en MaakCultuur. Wilja Jurg, directeur bij Tetem: “FeierZeit! is een innovatief voorbeeld van hoe leerlingen over de grenzen heen kunnen samenwerken. Tetem wil een bijdrage leveren aan de culturele en professionele ontwikkeling van mensen in allerlei stadia van hun leven. Door onze organisatie open te stellen en door het delen van onze kennis en netwerken, dragen we bij aan talentontwikkeling, professionalisering en het ontwikkelen van Euregionale competenties, zoals het leren van elkaars taal en cultuur.”

“Regio functioneert alsof de grens niet meer bestaat”

“Een grensregio die sociaal en economisch functioneert alsof de grens niet meer bestaat geeft de regio en Nederland een enorme impuls. Het is mooi om te zien hoe Enschede vanuit haar Duitslandagenda een aanpak heeft neergezet om hier werk van te maken. Onder andere door de jeugd aan beide zijdes van de grens al vroeg met elkaar te verbinden”, aldus Raymond Knops.

“Enschede is als meest Duitse stad van Nederland erg trots dat zij gastgemeente mag zijn van de Grenslandconferentie”, zegt Onno van Veldhuizen. “Tijdens deze conferentie worden er veel inspirerende grensprojecten gepresenteerd en FeierZeit! is er daar één van. Het is mooi om te zien hoe enthousiast de leerlingen zijn over het project en de interactie met hun leeftijdsgenootjes over de grens. Er liggen veel kansen over de grens en het is goed dat leerlingen hier op jonge leeftijd al kennis mee maken.”

X