Vastgoed aankopen in Duitsland: zes tips

Vastgoed aankopen in Duitsland: zes tips
Freddy Heinzel. Foto (c) STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater

Voor wie interesse heeft om te investeren in vastgoed, kan het lonen om een kijkje te nemen aan de andere kant van de grens. Voor Nederlandse ondernemers liggen er namelijk mooie kansen op de Duitse vastgoedmarkt. Om succesvol deze markt te betreden, is een goede voorbereiding essentieel, omdat er grote juridische en fiscale verschillen tussen Nederland en Duitsland zijn. Freddy Heinzel, ‘Rechtsanwalt’ bij STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater in Kleve, geeft in dit blog zes tips ter voorbereiding op de aankoop van vastgoed in Duitsland.

  1. Neem een plaatselijk of regionaal makelaarskantoor in de arm om te helpen met zoeken naar vastgoed dat aan alle wensen voldoet.
  2. Win bij interesse in een specifiek pand of perceel advies in over de plaatselijke omstandigheden, bijvoorbeeld bij een taxateur of bouwdeskundige, om in kaart te brengen of er bijvoorbeeld bouwbeperkingen van kracht zijn. Soms is ook een diepgaand onderzoek noodzakelijk.
  3. Maak een plan voor de financiering van het object. Naast de aankoopsom draagt de koper in Duitsland ook de kosten van de afwikkeling van de (ver)koop. Daarnaast zijn er vaak kosten voor de makelaar, juridisch adviseurs, de notaris, het Duitse Grundbuch (vergelijkbaar met het kadaster), de overdrachtsbelasting en eventueel omzetbelasting.
  4. Houd rekening met het feit dat het Duitse recht verschillende mogelijkheden kent om precontractuele verplichtingen aan te gaan, bijvoorbeeld om een kantoorpand tijdelijk te reserveren.
  5. Bij de koopovereenkomst komt het Duitse privaatrecht om de hoek kijken, waarbij het abstractiebeginsel een belangrijke rol speelt. Dit biedt beide betrokken partijen een bepaalde mate van zekerheid over de (ver)koop.
  6. De eigendomsovergang valt onder het recht van de plaats waar het kantoorpand of perceel zich bevindt. Bij de (ver)koop zal dus altijd een Duitse notaris betrokken zijn. Voor het opstellen van de overeenkomst zal de notaris werken met een aantal voorwaarden om voor beide partijen een tussentijdse zekerheid te realiseren.

De Duitse gang van zaken kan complex overkomen, zeker voor wie nieuw is op de Duitse vastgoedmarkt. Deskundige begeleiding kan in dit geval helpen om de aankoop van Duits vastgoed in goede banen te leiden.

 

X