Achterhoek herdenkt met Duitse buurgemeenten 75 jaar vrijheid

Achterhoek herdenkt met Duitse buurgemeenten 75 jaar vrijheid

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en dat wordt in alle delen van het land groot gevierd. Acht Achterhoekse gemeenten vieren dit niet alleen met elkaar, maar ook met vijf Duitse buurgemeenten. Op vrijdag 17 mei hebben zij hiertoe in de grensgemeenten Dinxperlo en Suderwick een intentieverklaring ondertekend.

Dat gebeurde op een bijzondere locatie: in De Taverne, een groepsruimte boven de grensweg Heelweg, die het Nederlandse zorgcentrum in Dinxperlo en het Duitse equivalent in Suderwick met elkaar verbindt.

Grensoverschrijdend herdenken

In de intentieverklaring spraken de gemeenten uit ‘daar waar mogelijk samen en grensoverschrijdend uitvoering te geven aan het regio-programma Achterhoek’. De burgemeesters Mark Boumans (Doetinchem), Anton Stapelkamp (Aalten) en Peter de Baat (Montferland) ondertekenden mede namens de gemeenten Winterswijk, Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Berkelland en Bronckhorst de intentieverklaring. Zij zullen volgend jaar 75 jaar vrijheid vieren met Emmerich, Südlohn, Vreden, Bocholt en Borken.

“Vrijheid is niet vanzelfsprekend”

Burgemeester Peter Nebelo van Bocholt is blij met de grensoverschrijdende viering van de vrijheid. “Een paar jaar geleden leek het nog niet te kunnen en nu is het zo ver, nu vieren we samen de vrijheid. We hebben nog nooit zo lang in vrede geleefd als nu en weten hoe belangrijk dat is.” Zeker geen vanzelfsprekendheid, volgens plaatsvervangend Landrätin van Silke Sommer van Kreis Borken: “Kijk maar naar Iran en Syrië. En nog niet zo lang geleden de situatie in Servië, een uur vliegen van ons vandaan. We mogen ons gelukkig prijzen dat we al zo lang vrede hebben.” Ook burgemeester Mark Boumans van Gemeente Doetinchem beseft dat: “Iedereen heeft wel Syrische en Iraanse jongeren in zijn gemeente. Zo dichtbij is de oorlog dus.”

Gelderland Herdenkt

De herdenking met de Duitse buurgemeenten vindt plaats in het kader van Gelderland Herdenkt. In de Achterhoek zal er van 29 maart tot en met 5 mei 2020 met verschillende activiteiten en initiatieven herdacht worden. De provinciebrede herdenkingen beginnen al in september 2019, met Market Garden rondom Arnhem. Provincie Gelderland draagt 6,6 miljoen euro bij aan de herdenkingen, waarvan een half miljoen euro naar de Achterhoek gaat.

X