Duitsland t/m 14 februari in strengere lockdown

Duitsland t/m 14 februari in strengere lockdown

Het aantal coronabesmettingen in Duitsland begint voorzichtig te dalen. Desondanks kondigde bondskanselier Angela Merkel gisteren aan dat de bestaande Duitse lockdown tot en met 14 februari wordt verlengd. Daarnaast worden er strengere regels op het gebied van mondkapjes en thuiswerken ingevoerd.

Begin januari werd de lockdown al tot en met 31 januari verlengd en verzwaard. Eigenlijk zouden Merkel en de zestien minister-presidenten pas komende maandag beslissingen nemen over de situatie na 31 januari. Door de besmettelijkere Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus die ook in Duitsland rondwaren, is dit moment echter vervroegd.

Medische mondkapjes en thuiswerken als het kan  

Doordat de lockdown wordt verlengd, blijven horecagelegenheden, niet-essentiële winkels, bioscopen, theaters, pretparken, dierentuinen, sportscholen en musea gesloten. Dat geldt ook voor kapsalons, schoonheidssalons, massagestudio’s en tattooshops.

De regels omtrent mondkapjes worden aangescherpt. In winkels en het openbaar vervoer zijn inwoners van Duitsland nu verplicht om medische mondkapjes te dragen. Toegestaan zijn mondkapjes van het type FFP2 of KN95 en chirurgische maskers (de blauwe mondkapjes). Vanwege de hoge kosten en zorgen om schaarste komt er geen verplichting voor louter FFP2-mondkapjes, zoals in Beieren het geval is. Tot nu toe mochten Duitsers ook een zelfgemaakt stoffen mondkapje of een sjaal voor hun mond dragen. In verzorgingstehuizen dient het personeel wel een FFP2-mondkapje te dragen.

Daarnaast wordt thuiswerken de norm. Het Duitse ministerie van Arbeid en Sociale Zaken werkt hiervoor een nieuwe verordening uit. Werkgevers worden verplicht thuiswerken mogelijk te maken als dat kan. Wanneer thuiswerken niet mogelijk is, moeten werkgevers hun personeel beschermen met medische mondmaskers, minimaal tien vierkante meter per medewerker en solo-pauzes. Ook moeten er flexibele werktijden gehanteerd worden, zodat drukte in het openbaar vervoer zoveel mogelijk vermeden kan worden.

Geen verandering in contactbeperkingen

Aan de contactbeperkingen verandert niets. Duitse huishoudens mogen nog steeds niet met meer dan één persoon uit een ander huishouden samenkomen. Daarbij moet 1,5 meter afstand gehouden worden. De Duitse overheid doet daarnaast een dringende oproep aan haar burgers om zo veel mogelijk thuis te blijven, onnodige contacten te vermijden en het aantal mensen uit andere huishoudens waarmee ze contact hebben, zo klein mogelijk te houden.

Scholen blijven gesloten

Ook de scholen en kinderdagverblijven blijven tot en met 14 februari gesloten. Digitaal onderwijs op afstand blijft de standaard.

Overige regels

In Kreisen met meer dan 200 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per week mogen inwoners nog steeds niet verder dan 15 kilometer van hun woonplaats verwijderd zijn.

Religieuze bijeenkomsten in kerken, synagogen en moskeeën zijn toegestaan. Wel moeten de aanwezigen 1,5 meter afstand houden, mogen ze niet zingen, dienen ze een medisch mondmasker te dragen en moeten samenkomsten van meer dan tien personen bij de autoriteiten gemeld zijn.

Daarnaast zal Duitsland in de Europese Raad van 21 januari pleiten voor harmonisatie van de maatregelen in heel Europa. Zo kunnen verdere beperkingen op het gebied van inreizen worden voorkomen.

Alle maatregelen zijn hier na te lezen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X