Leerzame acties tijdens de Dag van de Duitse Taal

Leerzame acties tijdens de Dag van de Duitse Taal

Morgen, donderdag 21 april, vindt voor de vijfde keer de nationale Dag van de Duitse taal plaats. Het doel van de Dag van de Duitse taal is om jongeren enthousiast te maken voor het leren van de Duitse taal. Initiatiefnemer is de Actiegroep Duits, een samenwerking van de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Goethe-Instituut Amsterdam, de Duitse Ambassade in Den Haag en het Duitsland Instituut Amsterdam. AHA24x7.com pikte er een aantal leuke en leerzame acties uit.

Door het hele land staan weer een groot aantal acties op stapel tijdens de Dag van de Duitse taal. EUREGIO komt langs bij het Burggymasium in Bad Bentheim en het AOC Oost in Enschede voor een concert van de Nederlands-Duitse rappers Kalibah en Shandrick, om het belang van de buurtaal voor scholieren te benadrukken. Het achterliggende idee hierbij is om te onderstrepen dat een goede kennis van de taal van de buren van belang is voor het latere beroepsleven. De leerlingen gaan bovendien de strijd aan in een Buurtaalquiz waarbij een Duitsland-Nederlandprijs voor de volledige klas op het spel staat.

Duitse hapjes en onderwijs komen tijdens de Dag van de Duitse taal samen bij Rijn IJssel in Arnhem. Medewerkers en genodigden krijgen lekkernijen en presentaties voorgeschoteld over Duits taalonderwijs en de mogelijkheden van werken in Duitsland. De dag is bedoeld om het belang van kennis van de Duitse taal en cultuur in het onderwijs te onderstrepen.

Saxion University of Applied Sciences in Deventer organiseert een Facebook-actie: wat is jouw meest favoriete Duitse woord? De 3 leukste inzendingen ontvangen iets uit het MachMit!-pakket. Verder kunnen leerlingen aan stagiaires die in Duitsland stage hebben gelopen een aantal vragen stellen.

Leerlingen van het Canisius College in Tubbergen gaan speeddaten met verschillende mensen: met een honorair consult Duitsland, een oud-leerling die nu in Duitsland stage loopt, een vrouw die bedrijfsleider is in een bedrijf in Duitsland, iemand van de gemeente die verbindingen legt tussen Duitsland en Nederland op gebied van werkzoekenden. Daarna kijken de leerlingen over de grens bij verschillende bedrijven en instellingen om te zien dat Duits erg belangrijk is voor hun toekomst.

Meer dan 150 scholen, universiteiten en bedrijven in het hele land doen mee aan de Dag van de Duitse taal. Iedereen wordt opgeroepen om tijdens deze dag, die geheel in het teken staat van de meest gesproken taal in de EU, originele acties uit te voeren. De Duitse taal is niet alleen van cultureel belang maar heeft ook een economische waarde voor de goede betrekkingen tussen Nederland en zijn belangrijkste handelspartner Duitsland.

X