Nederlands-Duitse game in grensgebied gelanceerd

Nederlands-Duitse game in grensgebied gelanceerd

Op 18 september gaven Peter Drenth, gedeputeerde van de Provincie Gelderland, en Ulrich Francken, voorzitter van de Euregio Rijn-Waal, in het Nederlands Openluchtmuseum het officiële startschot voor een nieuwe grensoverschrijdende game-app, genaamd ‘Sofias Smuggling: Cross-Border Hunt!’.

Het spel voor Android en iOS is het resultaat van een meerjarige grensoverschrijdende samenwerking van hogescholen en musea in het werkgebied van de Euregio Rijn-Waal.

Cultureel erfgoed en moderne kunst tot leven gebracht

Een verbindend verhaal voor museumbezoekers in de Nederlands-Duitse grensstreek: dat was het doel van het project RheijnLand.Xperiences, dat in 2016 startte. Acht musea en twee hogescholen maakten dit verhaal tot de rode draad van een uitdagende game, waarin cultureel erfgoed en moderne kunst tot leven worden gebracht. Het spel kan nu bij de deelnemende musea gespeeld worden.

Het grensoverschrijdende verhaal 

In ‘Sofias Smuggling: Cross-Border Hunt’ ontmoeten de spelers de mysterieuze handelaar Sofia, die door het grensgebied en de tijd reist. De spelers gaan in de voetsporen van Sofia op jacht naar de ‘enige echte waarheid’, langs de deelnemende musea, die elk hun eigen verhaal en personage hebben: Mr. Honig, Ursus, Untitled, Clara, Lady Moyland, Margaretha, Guard en Persona. De verhalen verbinden de acht musea met elkaar en zo ontstaat er een compleet verhaal over Sofia en haar leven in deze regio.

Modernste speltechnologie

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Hochschule Rhein-Waal hebben de gehele verhaallijn, alle lokale verhalen in de verschillende musea en de vele high-tech spelelementen ontwikkeld. De modernste technologieën, zoals geocaching, beacons en augmented reality zetten de spelers aan om aan de hand van museale objecten opdrachten en uitdagingen aan te gaan. Op deze wijze worden jongeren en gamers op een vernieuwende wijze in contact gebracht met kunst, schilderijen, kunstwerken, figuren, artefacten en historisch erfgoed.

Acht deelnemende musea

De game kan gespeeld worden in de volgende musea: LVR-Archäologischer Park Xanten, Kasteel Hernen (Geldersch Landschap & Kasteelen), Museum Goch, Museum Het Valkhof, Museum Kurhaus Kleve, Museum Schloß Moyland, het Vrijheidsmuseum en het Nederlands Openluchtmuseum. De speler bepaalt zelf de volgorde van de spellocaties.

Downloaden 

De multiplatform-game kan per direct gedownload worden in de Google Play Store (Android) en de Apple Store (iOS). Het spel is drietalig: Duits, Nederlands en Engels. De trailer is hier te bekijken.

Nederlands-Duitse samenwerking 

De game is tot stand gekomen door een intensieve Nederlands-Duitse samenwerking van cultuur, wetenschap en overheid. Het project ‘RheijnLand.Xperiences’ van INTERREG Deutschland-Nederland werd medegefinancierd door de Europese Unie, de Provincie Gelderland en het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van Noordrijn-Westfalen, en begeleid door de Euregio Rijn-Waal. Partners in het project waren Erfgoed Gelderland (lead partner), de deelnemende musea, de Hochschule Rhein-Waal, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de toerismebureaus Niederrhein Tourismus en Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

X