Kreis Kleve: “Nederlandse grenspendelaar krijgt toch gratis Duitse coronatest”

Kreis Kleve: “Nederlandse grenspendelaar krijgt toch gratis Duitse coronatest”

Kreis Kleve heeft vandaag bekendgemaakt dat ook mensen die niet in Duitsland wonen, vanaf nu aanspraak kunnen maken op een Duitse ‘Bürgertest’. Dat betekent dat nu ook Nederlandse grenspendelaars kosteloos gebruik kunnen maken van de sneltests in Duitse coronatestcentra.

De test geldt expliciet alleen voor mensen die geen klachten hebben en is uitdrukkelijk alleen bedoeld voor mensen die beroepshalve de grens over moeten steken. Nederlanders die in Duitsland boodschappen willen doen of tanken, dienen nog steeds een negatief testbewijs bij zich te hebben vóórdat ze de grens oversteken. Zij kunnen dus geen gebruikmaken van de coronatests in Duitse testcentra.

Gezamenlijke oproep van Euregio’s

De verplichting om een negatief testbewijs bij je te dragen bij het binnenreizen van Duitsland veroorzaakte hoge kosten voor inwoners van de Nederlandse grensregio die in Duitsland werken. Er zijn in Nederland namelijk geen kosteloze testmogelijkheden voor mensen zonder klachten, en de GGD’en verstrekken geen officieel negatief testbewijs. Commerciële testcentra doen dit wel, maar rekenen gemiddeld tussen de 60 en 150 euro per test. De vijf Euregio’s langs de Nederlands-Duitse grens riepen daarom gisteren de Nederlandse en Duitse regering op om de testkosten voor deze grenspendelaars te vergoeden.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X