Nieuwe lesmodule ‘Hallo Deutschland’ voor basisonderwijs

Foto: knipseline / pixelio.de

Tijdens de Dag van de Duitse taal op 17 april 2018 gingen basisscholen in de grensregio voor het eerst aan de slag met het nieuwe lesprogramma ‘Hallo Deutschland’. Het lesmateriaal is vanaf vandaag gratis beschikbaar op de website van het Duitsland Instituut Amsterdam.

Wat is voor jullie typisch deutsch, wat typisch niederländisch? Hoe ziet een Duits ontbijt eruit volgens het Duitse kinderprogramma Sendung mit der Maus en welke Duitse sprookjes zijn ook in Nederland bekend? Dat zijn vragen die in de nieuwe lesmodule ‘Hallo Deutschland’ aan bod komen. Scholieren uit de groepen 4, 5 en 6 van de basisscholen OBS Houwingaham in Bad Nieuweschans en de CBS De Wegwijzer in Bellingwolde werkten er op 17 april voor het eerst mee. De gastdocenten waren Daan van Hassel en Jeroen Rutten, studenten Duitse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Aan het eind van de les speelden de leerlingen de ‘Deutschlandquiz für Grundschulen’, dat speciaal voor de Dag van de Duitse taal werd ontwikkeld.

Opdrachten over actueel onderwerp

‘Hallo Deutschland’ is een lesprogramma van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) en Nuffic. Het programma bestaat uit zes onderwerpen – van sport tot kinderboeken – en richt zich op leerkrachten en leerlingen in het basisonderwijs. Aan de hand van Duitstalige filmpjes werken de scholieren aan verschillende begrips- en discussievragen. Trixie Hölsgens, onderwijsmedewerker van het DIA: “Om de Duitse les actueel te beginnen, biedt het Duitsland Instituut voor middelbare scholen al geruime tijd wekelijks het Frühstücksei aan: een Duitstalig filmpje over een actueel onderwerp, met daarbij enkele opdrachten. Elke week wordt het Frühstücksei door zo’n 150 docenten Duits en hun leerlingen behandeld. Dit concept hebben we nu toegepast op het basisonderwijs.” Docenten Duits krijgen op deze manier extra handvatten om de les aantrekkelijker te maken.

Het lesmateriaal ’Hallo Deutschland’ is vanaf vandaag gratis beschikbaar op duitslandinstituut.nl.

X