VRR start proef met ov-chipkaart op station Emmerich-Elten

VRR start proef met ov-chipkaart op station Emmerich-Elten
De Rijn-IJssel-Express op station Arnhem. (c) Abellio

Op initiatief van burgemeester Peter Hinze van de Duitse stad Emmerich start de Duitse Verkehrsverbund Rhein Ruhr (VRR) komend jaar een proef omtrent het gebruik van de Nederlandse ov-chipkaart op het Duitse station Emmerich-Elten.

Het station ligt op een steenworp afstand van de Nederlandse grens en wordt sinds vorig jaar bediend door de Rijn-IJssel-Express, die tussen Arnhem en Düsseldorf rijdt. Reizigers kunnen op deze lijn diverse tickets gebruiken. De ov-chipkaart kan op het Duitse deel van de lijn echter niet gebruikt worden – en dat terwijl station Elten veel wordt gebruikt door Nederlanders die in Elten wonen en inwoners van Nederlandse dorpen in de buurt van Elten. Wanneer zij naar de Nederlandse stations Zevenaar en Arnhem willen reizen, zijn ze aangewezen op de vaak duurdere Duitse tickets.

Hinze hoopt dat de proef in de eerste maanden van 2021 van start kan gaan. Vanaf dat moment zouden reizigers die in Elten in- en uitstappen, daar met hun Nederlandse ov-chipkaart in moeten kunnen checken.

“Openbaar vervoer zo optimaal mogelijk benutten”

Het is volgens Hinze belangrijk om in de grensstreek grensoverschrijdend met elkaar samen te kunnen werken. “We zitten als buren naast elkaar en daarom is het belangrijk om het openbaar vervoer zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Een hoop mensen wonen in de buurt van Lobith of van Beek, die willen graag in het nabijgelegen Elten op de trein stappen om naar Zevenaar of Arnhem te gaan.“

Coronavirus

Diverse burgemeesters uit de grensregio, de provincie Gelderland en de VRR spraken al langer over het pilotproject. Door het coronavirus heeft het project echter vertraging opgelopen.

X