CDU in NRW: ”Nederlanders, kom niet naar onze kerstmarkten”

CDU in NRW: ”Nederlanders, kom niet naar onze kerstmarkten”

De politieke partij CDU in Noordrijn-Westfalen heeft een dringende oproep aan Nederlanders gedaan om vanwege het grote risico op coronabesmettingen de kerstmarkten in deze deelstaat dit jaar niet te bezoeken.

Elk jaar reizen honderdduizenden Nederlanders af naar steden als Keulen, Düsseldorf, Essen en Münster voor de beroemde kerstmarkten. Volgens woordvoerder gezondheid van de CDU van Noordrijn-Westfalen, Peter Preuß, zijn de Nederlanders normaal gesproken graag geziene gasten. “Maar dit jaar is ons verzoek: blijf alsjeblieft thuis”, aldus Preuß tegen de Rheinische Post. Hij heeft goede hoop dat Nederlanders begrip hebben voor dit besluit. Vlak voor de Dag van de Duitse Eenheid, op 3 oktober, riepen de burgemeesters van Nederlandse grenssteden Duitsers al massaal op om die dag niet te komen winkelen in Nederland. Volgens Preuß hielpen deze preventieve waarschuwingen toen ook goed. Bovendien kunnen steden als Keulen en Düsseldorf het aantal touringcars dat de stad in mag rijden, beperken.

“Teken van Europese vriendschap”

Ook FDP-parlementariër Henning Höne vindt het verstandig als Nederlanders dit jaar niet massaal naar de Duitse kerstmarkten afreizen. Volgens hem zijn Nederland en Noordrijn-Westfalen goede buren en is het tijdens de gehele coronapandemie gelukt om de grens tussen beide gebieden open te houden. “En dat is nog steeds het doel. In deze coronatijd is het daarom een teken van waardering en Europese vriendschap wanneer men het traditionele bezoek aan de kerstmarkt laat vervallen”, aldus Höne.

Nederland risicogebied

Vorige week werd vrijwel heel Nederland – op de provincie Zeeland na – door het Duitse Robert Koch Institut tot risicogebied verklaard. Wanneer Nederlanders voor minder dan 24 uur naar Noordrijn-Westfalen afreizen, hoeven zij geen negatieve coronatest voor te leggen en hoeven zij zich ook niet in Duitsland te laten testen en er in quarantaine te gaan. Dat is wel nodig wanneer men langer dan 24 uur in Noordrijn-Westfalen is.

X