Nederland geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland

Nederland geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland

Nu het aantal coronabesmettingen in Nederland weer fors is gedaald, ziet het Duitse Robert Koch Institut (RKI) Nederland sinds gisteren niet meer als hoogrisicogebied. De inreisregels voor reizigers vanuit Nederland naar Duitsland zijn hierdoor weer versoepeld.

Nadat het RKI Nederland per 18 juli tot risicogebied had verklaard en per 27 juli tot hoogrisicogebied, is Nederland sinds gisteren dus weer vrij van deze stempels. Dat betekent dat reizigers vanuit Nederland naar Duitsland zich nu niet meer hoeven te registreren voor hun reis. Ook is de quarantaineplicht komen te vervallen.

Wel bestaat er nog steeds een ‘bewijsplicht’: alle reizigers van 12 jaar en ouder die de grens oversteken, moeten een negatief testbewijs, een vaccinatiebewijs of een bewijs van genezing kunnen laten zien. Hierbij is het niet relevant uit welk land de reiziger afkomstig is, of dit een hoogrisicogebied of virusvariantengebied is of niet, en met welk vervoersmiddel de reiziger de grens oversteekt. Sneltests en pcr-tests worden beide geaccepteerd, waarbij pcr-tests 72 uur oud en sneltests 48 uur oud mogen zijn.

Uitzonderingen

De bewijsplicht geldt niet voor reizen van maximaal 24 uur in het kader van het ‘kleine grensverkeer‘ en voor grenspendelaars. Ook transportpersoneel is uitgesloten van de bewijsplicht.

X